Beter teamwork

Inzetten op slim teamwerk? Dat loont voor iedereen

“Teamwork makes the dream work”, zo luidt het gezegde. En da’s niet gelogen: stel je team zorgvuldig samen en hanteer duidelijke spelregels. Zo leveren je medewerkers betere resultaten en halen ze meer voldoening uit hun job.

Samen naar een gemeenschappelijk doel

Een van de belangrijkste voordelen van slim teamwerk? Het groepsgevoel dat erdoor ontstaat. Medewerkers in een hecht team voelen een collectieve verantwoordelijkheid.

Ze springen voor elkaar in omdat ze hun collega’s niet in de steek willen laten, iedereen neemt zijn verantwoordelijkheden op en problemen geraken vlotter opgelost. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat de betrokkenheid stijgt en dat teams trots zijn op de resultaten.

Zes ingrediënten van slim teamwerk

Vlot teamwerk heb je zelf in de hand. Zorg ervoor dat iedereen goed weet wat er van ze wordt verwacht, dat je medewerkers weten hoe ze elkaar kunnen helpen waar nodig. Dat doe je door duidelijke spelregels op te stellen.

.01

Stel een team verantwoordelijk voor een concrete opdracht – een afgelijnd deel van het primaire proces. Zo krijgen medewerkers zicht op de resultaten van hun werk, ook wanneer het misgaat. En nemen ze sneller het initiatief om zelf met een oplossing te komen.

.02

Beperk de nood aan overleg met andere teams. Zorg ervoor dat alle nodige expertise aanwezig is om de opdracht tot een goed einde te brengen, maar maak het team niet te groot. Tien tot twaalf medewerkers is de ideale grootte. Zo levert iedereen een herkenbare bijdrage, wat de betrokkenheid en motivatie stimuleert. 

.03

Geef elk teamlid een eigen rol, maar benadruk dat de verantwoordelijkheid bij de groep ligt. 

.04

Verdeel de taken op een manier dat de activiteiten van medewerkers elkaar aanvullen. Zo stijgt de motivatie om elkaar te helpen.

.05

Streef een zo breed mogelijke inzetbaarheid na zodat teamleden elkaar kunnen helpen en aflossen. Let wel: niet iedereen moet alles kunnen.

.06

Geef het team zo veel mogelijk ruimte om zichzelf te organiseren: processen plannen en bijsturen, problemen oplossen, teamprestaties bewaken en verbeteren … Zo toon je dat je je team vertrouwt en waardeert. En voelen medewerkers zich betrokken en gemotiveerd om de beste resultaten neer te zetten.

Duurzame verandering? Ontdek onze tips

Beter teamwerk implementeren is een werk van lange adem. Ga niet over één nacht ijs en analyseer het hele plaatje: de gevolgen voor je bedrijf, werknemers, leidinggevenden én de financiële kant van het verhaal. We geven je enkele tips.

Lees meer